Firth of Clyde

Am plecat din Irlanda de Nord pe 4 iulie catre Troon, prima destinatie din Scotia.
Am parasit Marina Bangor, nu departe de Belfast, putin dupa ora pranzului pentru a prinde o maree favorabila, cu un vant strans, de nord, de 10-12 noduri. Am ales sa merg catre N-NE pentru a trece cat mai departe de insulele Coppeland si Lighthouse unde curentul de maree este de cateva noduri.
Dupa cateva ore vantul s-a rotit la NE, fix din prova si a inceput sa creasca in intensitate depasind pe rafala 20 de noduri. Odata cu inserarea, curentul de maree s-a adaugat si el vantului, barca inaintand doar cu SOG 2-2,5 noduri, folosind motorul. Ajuns in dreptul farului de la Corsewall Point am hotarat sa renunt sa ajung la Troon, mai avem putin peste 30 de mile ceea ce ar fi insemnat sa merg cu motorul toata noaptea. Am început să virez spre tribord pentru a intra în Loch Ryan avand gije sa las o distanta de siguranta fata de cardinala de nord aflata pe malul de vest. La un moment dat am intors capul spre dreapta si am vazut un imens feribot trecand lin printre mine si baliza fara sa-l fi auzit. Ciudat a fost ca nici AIS-ul nu mi l-a semnalat, banuiesc ca nu ii functiona lui pentru ca eu primeam semnal de la alte vapoare.
Loch Ryan, lung de 7 mile si lat de maximum 2 mile, se deschide ca un buzunar spre nord avand la capatul dinspre sud orasul Stranraer. Am lasat la babord terminalul de ferry care face legatura cu Larne si Belfast in Irlanda de Nord si am ajuns la marina odata cu caderea noptii. Nu prea mi-a fost clar pe intuneric care este pontonul de vizitatori, in almanah scria ca este primul. Am tras in exteriorul unui ponton de capat, in pupa alei barci Hallberg Rassy ca sa nu se plictiseasca Batrana Doamna peste noapte.


Marina Stranaer


Dimineata am vizitat micul oras, cu o populatie de aproimativ 13.000 de locuitori. Asa cum aveam sa mai vad, orasul avea o strada principala, George Street aici, unde se gaseau magazine si cate un restaurant unde puteai manca ceva. Nu am avut nevoie de cumparaturi pentru barca asa ca dupa ce am platit la biroul marinei, am pornit catre iesirea din Loch Ryan pentru a-mi continua drumul catre Troon.

No comments:

Post a Comment