Lovech

Ca destinație de week-end, Lovech poate fi o bună opțiune în condițiile în care din București până acolo sunt 230 km, o necunoscută fiind însă vama de la Giurgiu unde nu ști niciodată căt o să stai: ori sunt lucrări la pod, ori se schimbă tura ori pur și simplu este coadă fără un motiv vizibil.
Orașul este dominat de fortăreața ce se ridică de aproape o mie de ani pe terasele dealului Hisaria.
La sfarsitul secolului XII aici s-a nascut al doilea imperiu bulgar, orasul fiind unul dintre cele mai importante centre politice si comerciale ale evului mediu. In 1446 orasul este cucerit de otomani obtinand privilegiul ca cetatenii turci sa nu aiba voie sa se stabileasca aici si copiii nascuti in oras sa nu fie luati in oastea ienicerilor.
O alta atractie a orasului o reprezinta si Podul Acoperit ce leaga malurile raului Osam ce strabate orasul de la sud la nord si care se varsa in Dunare langa Nicopole. Podul a fost construit intre 1872 si 1874 de catre constructorul, arhitectul si sculptorul bulgar Nikola Fichev fiind singurul de acest fel din Balcani.

Lovech
Podul a ars in 1925 si a fost reconstruit in 1931. Astazi atrage turisti in cafenelele, resaturantele si magazinele de suveniruri care se intind pe ambele laturi ale podului.
La aproape 20 km din Lovech catre Levski se afla una dintre cele mai frumoase pesteri din Balcani, Pestera Devetashka. Ceea ce impesioneaza inca de la intrare in mod deosebit sunt marile deschideri si volumele uriase ale pesterii. Intrarea se face pe sub o bolta in forma semi-eliptica cu dimensiunile de 30x35 metri. 



Dupa intrare, galeria principala se largeste avand o suprafata de 25.000 metri patrati iar tavanul se ridica la 58 de metri. Intreaga galerie este luminata de sapte deschideri in tavan, cea mai mare avand dimensiunile de 73x48 metri iar lungimea totala a pesterii este de 2442 metri.
Exploatarea zonei a inceput in 1921 de catre geologi, paleologi si arheologi, descoperirile incepand de la paleoliticul mijlociu, trecand apoi prin cel tarziu, epoca fierului, epoca bronzului pana la cultura romana. In perioada evului mediu a fost folosita ca refugiu din calea invadatorilor.

No comments:

Post a Comment