Itaca

Am trecut pe sub podul ce desparte Golful Corint de Golful Patras in mare viteza, vantul sufland din pupa cu 30 de noduri. Cu o tertarola in randa si cu focul redus cat un foc de furtuna mergeam cu aproape 7 noduri, o viteza excelenta pentru Batrana Doamna. Prognoza era de forta 6 insa cele doua maluri ale golfului creeau o zona de accelerare, vantul atingand la rafala chiar si 35 de noduri. Toate bune si frumoase insa vantul imi venea usor dinspre tribord si ar fi trebuit sa ma las cateva grade spre babord pentru a dubla un cap cu apa mai putin adanca. Sa fac ampanare nu prea imi venea... Pana la urma am strans focul, am mai facut o tertarola in randa si am facut ampanarea, Cum catargul a ramas la locul lui, am desfacut focul pe tribord si am iesit mai la larg. Dupa nici o jumatate de ora vantul a scazut la 10-15 noduri ca apoi sa devina o adiera placuta, de cateva noduri... Macar am exersat ampanarea la vant de forta 7.
Am continuat drumul catre Vathi, capitala Insulei Ithaca, cu motorul, amintind-mi o gluma a unui amic cum ca cea mai buna vela este VOLVO Penta (ma rog, eu am motor YANMAR).




Nu poti sa pronunti numele insulei Itaca fara sa nu te gandesti la Ulise si ispravile lui din Iliada si Odiseea. Insula are aproape 120 kmp si este casa pentru 3.000 de locuitori. Administrativ, este o municipalitate independenta in cadrul prefecturii Cefalonia. De insula cu acelasi nume o desparte stramtoarea Itaca, lata de aproximativ 2 mile. 
Aici se poate ajunge cu avionul pe insula vecina Cefalonia sau cu ferry-ul din Lefkada sau  Patras. 
Capitala insulei se numeste Vathi care in greaca inseamna "adancimi" si aceasta denumire am intalnit-o in mai multe locuri in Grecia: Samos, Aegina, Creta, Sifnos sau in Kalimnos. Cand vine vorba de zei si zeite, imaginatia grecilor nu cunoaste limite insa cand este vorba sa numeasca un sat sau un oras atunci, brusc, raman fara idei si dau aceleasi nume,
Orasul se afla in fundul Golfului Molou, un golf de o neasemuita frumuste, fiind totodata si unul dintre cele mai protejate porturi naturale din lume.


Golfului Molou
Orasul a fost distrus in 1953 de un cuntremur, apoi a fost reconstruit din ruine si declarat oras traditional, adica toate cladirile trebuie sa respecte stilul deja existent. Din acest motiv lipsesc paralepipedele din sticla, acoperisurile albastre sau verde prazuliu, asa cum intalnesti astazi prin satele noastre, case ce se potrivesc in peisaj ca nuca in perete.


Vathi
In fata orasului se afla o mica insula, Lazareto, care in trecut a fost spital pentru izolarea leprosilor si inchisoare. Astazi adaposeste o mica biserica din secolul XVII, inconjurata de pini si destinatie pentru o plimbare cu dinghy.
Itaca este locul unde ar fi domnit Ulise si a carei legendara intoarcere acasa dupa razboiul troian este povestita de catre Homer in Odiseea. Calatoria plina de mari pericole- monstri ciclopi, vrajitoarea Circe si seducatoare Calypso- a duart douazeci de ani. Ajuns acasa, unde Penelopa era inconjurata de petitori care pusesera stapanire pe palat, isi recucereste tronul dar si patul conjugal.
Descoperi mai multe despre aceaste povesti mergand in nordul insulei, in satul Stavros. Situat la 110 metri deasupra marii, ofera o priveliste catre golful Polis, port in vremurile lui Ulise. In piata centrala, pe langa Biserica Sotiris se afla un bust a lui Ulise si o harta cu calatoria lui de-a lungul si de-a latul Mediteranei, fara GPS.




Tavernele de langa piata au vederea catre mare, iar bucatele sunt cele de pe la mai toate restaurantele din Grecia, chiar daca unde am mancat noi ospatarul era italian si ne-a povestit plin de savoare in italiano-engleza cum a fost nas de botez undeva pe langa Rm Valcea. 
Un alt loc ce trebuie vazut este satul Kioni pentru plaja sa pietroasa si apa de o limpezime aparte, chiar si pentru Marea Ionica.



Kioni
Satul s-a dezvoltat intr-o mica statiune, cu cafenele si taverne si care ofera atat cazare cat si loc de ancoraj pentru barcile ce navigheaza in aceste ape. Locul este foarte linistit, masinile nu patrund decat pana la o parcare aflata la marginea satului.  Pe creasta dealului ce inchide golful spre sud se vad ruinele renovate ale unor mori de vant. Ne-am intors seara, dupa o lunga zi in care am strabatut insula in lung si in lat, cu masina. Mai mult in lung pentru ca insula are maximum 6 km latime iar istmul care leaga partea de nord de cea de sud are numai 600 metri latime. 
Vinul la carafa impreuna cu niste calamri fripti si peste la gratar au completat aceasta zi in care am asezat cu mintea povestile lui Ulise in peisajele ce se deschideau spre mare, la fiecare curba a drumului.
Barca nu o trasesem la cheu, era la ancora in golful din fata orasului, asa ca am mai avut de facut un drum cu dinghy-ul. Odata imbarcati am pus capul pe pena, leganati de micile valuril din golf.
Dimineata, la trezire, am fost surprins de noul nostru vecin de ancora, sosit peste noapte: nava charter "Sea Cloud" construita in 1931 si modernizata in 2011. Nava are 32 de cabine de lux, 10 avand cazile originale in baie. De buna servire la bord si navigatie se ocupa un echipaj de 60 de oameni pentru 64 de pasageri.


Sea Cloud
Am pornit catre Lefkada, alaturi de o alta barca, cu gandul sa nu repetam isprava lui Ulise si sa ne intoarcem aici mai repede decat el, care a ajuns acasa dupa douazeci de ani, si poate pentru mai mult timp, pentru a retrai minunatele legende cu zei si zeite, cu povestile lor de dragoste si cu luptele pentru putere, povesti ce au incantat generatii si generatii.